Co będziecie dzisiaj robić?
- Dowiecie się, jakie są sposoby konserwowania żywności
- Poznacie negatywny i pozytywny wpływ różnych rodzajów bakterii na żywność
- Nauczycie się wymieniać przyczyny psucia się żywności
Pleśnienie pieczywa i owoców, kwaśnienie kompotów i soków owocowych to psucie się żywności, wywołane przez drobnoustroje. Produkty spożywcze psują się z ich powodu znacznie szybciej w wilgotnym i ciepłym powietrzu. By zabezpieczyć żywność przed zepsuciem, należy ją odpowiednio zakonserwować. Dzięki różnym metodom konserwacji, jesteśmy w stanie zatrzymać dobry smak i walory odżywcze naszej żywności.
Zapraszam do obejrzenia filmu na temat konserwacji żywności:
Ćwiczenie 1
Które ze zdjęć przedstawia zepsutą żywność, a które dobrą?
Ćwiczenie 2
Dopasuj:
Ćwiczenie 3
Połącz termin z opisem konserwacji żywności:
UWAGA!
PRZEPISZ DO ZESZYTU POWSTAŁE W POPRZEDNIM ĆWICZENIU POJĘCIA.
Ćwiczenie 4
Zdecyduj, które produkty powinny znaleźć się w lodówce, a które poza nią:
Podsumowanie
- Czynniki, które przyczyniają się do psucia się żywności to między innymi: drobnoustroje, wilgotność, światło oraz temperatura.
- Aby żywność się nie psuła musi być odpowiednio przygotowana, przetworzona i przechowywana. Jest to tak zwana konserwacja żywności.
- Najstarszymi metodami konserwacji żywności są: suszenie, wędzenie oraz solenie.
- Jednym z naturalnych konserwantów stosowanym zarówno dawniej, jak i dziś jest sól. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie jej w nadmiarze jest szkodliwe dla naszego zdrowia.
- Obecnie w przemyśle spożywczym stosowane są również inne substancje konserwujące, nazywane konserwantami sztucznymi.
- Dodawane do żywności sztuczne konserwanty znajdują się na tak zwanej „liście E” z przypisanymi odpowiednio numerami.
- Jeśli mamy taką możliwość, kupujmy produkty pochodzenia naturalnego, które nie są zakonserwowane przy użyciu sztucznych konserwantów.
- Konserwacja żywności to także odpowiednie jej przechowywanie w lodówce, które przedłuży termin jej przydatności do spożycia.
ZADANIE
Wykonaj obserwację - sprawdź, w jakich warunkach psuje się żywność.
Potrzebne będą:
- 4 małe kawałki chleba,
- 4 talerzyki,
- papier śniadaniowy
INSTRUKCJA:
- Na każdym talerzyku połóż po jednym kawałku chleba.
- Jeden talerzyk postaw w kuchni niedaleko zlewozmywaka, drugi na parapecie, trzeci w zamrażarce, a czwarty owiń papierem śniadaniowym i włóż do lodówki.
- Przez tydzień codziennie o tej samej porze sprawdzaj, co się dzieje z chlebem. Obserwacje zapisz w zeszycie i prześlij zdjęcie notatki na adres: paulina.czolnik.szkola@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz