Co będziecie dzisiaj robić?
- Poznacie zasady zdrowego odżywiania,
- Dowiecie co sprzyja dobremu zdrowiu podczas kwarantanny
- Spróbujecie zrobić własne zabawki zręcznościowe
Ponieważ czas, który musimy spędzać w domu wciąż się wydłuża, warto przy okazji tematów o zdrowiu poznać kilka przydatnych rad związanych z odżywianiem w trakcie kwarantanny.
Zasady zdrowego żywienia podczas kwarantanny:
1.Jedz 4-5 posiłków dziennie.
To norma dla zdrowego człowieka, bez specjalnych wymagań dietetycznych wynikających z określonego schorzenia. Odpowiednia ilość posiłków jest konieczna do utrzymania metabolizmu, czyli przemiany materii na prawidłowym poziomie. Ważne jest też, aby posiłki spożywać o regularnych porach: śniadanie - do 1-2h po wstaniu, a kolacja ok. 3 h przed snem. To właśnie brak regularności jedzenia jest winny napadom wilczego głodu, podjadaniu i rzucaniu się na niezdrowe przekąski dostarczające cukry i tłuszcze w najmniej polecanej formie.
2. Pij minimum 2 litry płynów na dobę.
Najlepiej: wodę, herbaty ziołowe, zielone i owocowe. Jeśli nie masz zdrowotnych przeciwwskazań – nie unikaj też kawy. Pamiętaj, aby płyny spożywać ok. 30 minut przed posiłkami oraz ok 40 minut po nich.
3. Jedz warzywa i owoce.
Pamiętaj jednak o proporcjach: warzywa – tyle ile chcesz, a owoce w ilości – ¼ porcji warzyw. Dania posypuj kiełkami, koperkiem, natką pietruszki.
4. Jedz produkty z mąki z pełnego przemiału.
Z produktów zbożowych wybieraj chleb razowy, graham, ryż pełnoziarnisty, makaron razowy oraz grube kasze. Produkty te zawierają wiele składników odżywczych oraz witamin, jak również błonnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego trawienia, a także beta-glukan, który ma właściwości immunomodulujące, czyli wzmacniające układ odpornościowy. Zwracaj uwagę na to, aby stosować w diecie potrawy o niskim ładunku glikemicznym.
5. Jedz produkty nabiałowe.
Zwłaszcza te ukwaszone - kefir i jogurt zawierają odpowiednie bakterie, które wzmacniają naszą odporność i regulują układ trawienny.
6. Ogranicz spożycie mięsa czerwonego.
Zastąp je rybami, drobiem i jajami. Dobrym zastępstwem są także warzywa strączkowe, czyli np. groch, soczewica, fasola i soja, które są cennym źródłem białka, ale też mogą być dłużej przechowywane bez utraty ich właściwości odżywczych. Warto, by choć dwa razy w tygodniu gościły na naszych stołach.
7. Ogranicz sól.
Zastąp ją ziołami naturalnymi – jeśli masz taką możliwość, albo suszonymi.
8. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych.
Jedz więcej tłuszczów roślinnych. Staraj się jednak jak najmniej smażyć. Potrawy przyrządzaj gotowane lub pieczone.
9. Ogranicz ilość cukru.
Na temat szkodliwości sacharozy każdy z nas wie już dużo. Do diety podczas kwarantanny warto za to włączyć niewielkie ilości orzechów oraz owoców suszonych. Cukier zawarty w owocach suszonych pomoże zrekompensować braki cukru dodanego w daniach.
10. Włącz do diety składniki antyzapalne i wzmacniające odporność.
Są nimi m.in. oleje rybne, pestki, nasiona, miód, cytrusy.
Wiecie już co znajduje się w jedzeniu, znacie piramidę żywieniową, potraficie także przygotować zdrowy posiłek, a nawet samodzielnie stworzyć na niego przepis.
Czas spędzany w domu to nie tylko jedzenie, ale także obowiązki związane z pomocą rodzicom oraz czas przeznaczony na zabawę. Dobrą zabawę i relaks mogą nam zapewnić nie tylko komputery i tablety, ale także zabawki wykonane własnoręcznie. Samo ich wykonanie również może być zabawą.
Proponuję Wam dzisiaj wykonanie jednej z dwóch zabawek zręcznościowych. Na filmie poniżej zaprezentowane są potrzebne materiały oraz sposób wykonania. Proszę, abyście wykonali taką zabawkę, następnie samodzielnie ją OZDOBILI, a zdjęcie przesłali mi na adres: paulina.czolnik.szkola@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz