wtorek, 24 marca 2020

Klasa V - Zdrowie na talerzu

Temat: Zdrowie na talerzu

O stanie zdrowia człowieka w największym stopniu decyduje to, jakie pokarmy spożywa. Właściwa dieta powinna dostarczać odpowiedniej liczby kalorii oraz składać się z różnorodnych grup produktów. Dzięki bogatemu, urozmaiconemu jadłospisowi organizm prawidłowo funkcjonuje i się rozwija.

Na dzisiejszej lekcji:
- poznacie terminy - "piramida żywienia" oraz "składniki odżywcze",
- poznacie rodzaje i funkcje składników odżywczych



Kiedy jemy zróżnicowane posiłki, dostarczamy organizmowi niezbędnych substancji, zwanych składnikami odżywczymi. Pełnią one ważną funkcję.








Notatka do zeszytu:
1. Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych, które po spożyciu i strawieniu mogą zostać przyswojone przez organizm człowieka. Dzielimy je na:
   - budulcowe:
  • białka (mleko, ser, jaja, śmietana, ryby, drób, fasola itd.)
  - energetyczne:
  • węglowodany (owsianka, pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarnisty makaron,  kasza itd.)
  • tłuszcze (olej roślinny, margaryna, migdały, smalec, masło, słonina itd.)
  - regulujące:
  • witaminy (owoce, warzywa)





Funkcje składników odżywczych:

Białko
Składniki odżywcze - Białko

jest podstawowym elementem budulcowym wszystkich tkanek w organizmie (mięśnie, skóra, kości, krew). Bierze udział w regeneracji włókien mięśniowych, sprawiając że stają się one grubsze i silniejsze.
Ponieważ nie może być w żaden sposób zastąpione, ani zmagazynowane, musi być codziennie dostarczane wraz z pożywieniem.
Zapotrzebowanie na białko jest zmienne i uzależnione od wielu czynników.

Osoby uprawiające sporty siłowe powinny w szczególności zwracać uwagę na dostarczenie odpowiedniej ilości białka do organizmu.

Węglowodany 
Składniki odżywcze - Węglowodany

jest to główne Paliwo naszego organizmu. Są niezbędne do życia, odpowiadają za pracę naszego mózgu, dostarczają mięśniom i reszcie organizmu niezbędnej energii do pracy, zapewniają dobre samopoczucie i utrzymują na wysokim poziomie produkcję serotoniny.

Tłuszcze
Składniki odżywcze - Tłuszcze

są przede wszystkim źródłem energii gromadzonej pod postacią niechlubnej tkanki tłuszczowej. Dodatkowym zadaniem tłuszczu jest przyswajanie niektórych witamin (A, D, E, K).
Jest on tak samo niezbędny jak inne składniki odżywcze, a jego niedobór może doprowadzić do problemów ze skórą i obniżonej odporności.

Witaminy
Składniki odżywcze - Witaminy

wspomagają różnorodne procesy zachodzące w organizmie. Nie mogą być wytwarzane przez nasz organizm, przez co muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
W zależności od prowadzonego trybu życia, zapotrzebowanie na niektóre witaminy może ulegać zmianie.

Ćwiczenie 1
Wstaw poszczególne produkty w odpowiednie pola:




Człowiek potrzebuje do życia energii, którą czerpie ze spożywanego pokarmu. Zapotrzebowanie energetyczne, czyli liczba kalorii, jaką należy dostarczyć organizmowi w ciągu doby zależy od wielu czynników (wiek, płeć, aktywność fizyczna danej osoby, waga)

Tabela poniżej przedstawia kaloryczność niektórych produktów spożywczych oraz czas, który należy poświęcić na daną aktywność fizyczną, aby te kalorie spalić:





PIRAMIDA ŻYWIENIA
 to przedstawienie w formie graficznej właściwych zasad odżywiania się. Na dole piramidy znajdują się produkty, które powinniśmy najczęściej spożywać, na samym zaś szczycie – te, które powinniśmy całkowicie wyeliminować lub znacznie ograniczyć ich spożycie.
(Definicję piramidy żywienia należy zapisać do zeszytu, jako punkt 2.)




Ćwiczenie 2
Przyjrzyj się piramidzie żywienia. Na jej podstawie uzupełnij tekst odpowiednimi wyrazami:




Notatka:
Pod definicją piramidy żywienia rysujemy piramidę, jak niżej:



Ćwiczenie 3
Jako podsumowanie zajęć rozwiąż test, w którym masz za zadanie określić, czy podane zdania są prawdziwe, czy fałszywe:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz